Ett litet samarbete

Till våren är det fyra år sedan jag fick min fibromyalgi diagnos. Att gå runt med ständig värk tär verkligen på en.

Efter att ha lyssnat på Anders Lönedal på podden 4 health förstod jag att mitt lymfatiska system inte fungerade som det skulle och att det kunde ha ett samband med min värk. Jag bokade in ett besök hos honom och fick det bekräftat. Mitt lymfsystem var väldigt trögt. På vissa ställen var det på gränsen till lipödem. Han testade hur jag andades och det visade sig att jag inte syresatte mig ordentligt eftersom jag typ aldrig andades långt ner i magen. Jag andades som om jag var på flykt. Så klart handlar ju detta om stress. Och utmattning i grunden.
Efter Anders råd samt att jag mer eller mindre plöjde typ allt jag kunde hitta att läsa om detta började jag jobba för att få igång det igen med förhoppning om att optimera min hälsa och kriga mot min trötthet och värk.

Mitt tröga lymfsystem gjorde att en del lymfvätska blev kvar ute i vävnaden runt cellerna. Detta för att lymfkärlen inte hinner ta hand om vätskan i takt som den fylls på. Slaggprodukter och fettceller blir då kvar och runt omkring finns bindväv som blir mer och mer kompakt med tiden. Detta ger inflammation och värk i kroppen.

c160659a-1da3-4101-a79f-37c6710a85fd

Förutom att lägga om min kost och tillföra diverse kosttillskott samt börja träna yoga har jag också gjort annat som ska hjälpa till att få igång cirkulationen i mig.

Andningen är själva pumpen för lymfsystemet. Den sätter igång flödet. Därför är det viktigt att lära sig andas rätt. Jag har lärt mig detta genom yogan.

Torrborstning. Helst varje dag. Detta hjälper till att få igång blodcirkulationen och hudcellernas förnyelseprocess. Det stimulerar även lymfsystemet att rensa ut gifter och stagnerad vätska.

9eb1c7c0-2311-4178-997c-46d67ce4bfcb

Infraröd bastu. Detta blev jag helt såld på. Så härligt. Efter 30 min i denna känns min kropp helt annorlunda. Jag börjar svettas redan efter 5 minuter och värmen går in mycket djupare än i en vanlig bastu. Jag brukar massera de ställen på min kropp där det brukar samlas vätska under tiden som jag sitter i bastun.

Vattenträning både i varmt och kallt vatten. Vattenyoga i varmt vatten är jättebra för att få igång cirkulationen. Likaså vinterbad. Att bada i nollgradigt vatten ger verkligen en kick.

Processed with VSCO with t1 preset

Under hösten fick jag fick möjlighet att prova frekvensmedicinsk lymfdränage på Life long clinic här i Göteborg till ett rabatterat pris. Så i samarbete med dem kommer här en utvärdering av denna metod.

Man kan säga att det är en form av mekanisk djup bindvävsmassage som sätter igång lymfcirkulationen men även blodcirkulationen i kroppen. Toxiner, slaggprodukter och överflödig vätska får på så vis en rejäl skjuts och försvinner ut ur kroppen.
Man går igenom hela kroppen enligt ett speciellt schema och behandlingen tar en timma. Efteråt brukar jag frysa lite och bli lite trött. Rosiga kinder brukar jag få också! Att detta får igång cirkulationen råder det inga som helt tvivel på eftersom jag får gå och kissa typ 100 gånger det närmsta dygnet. Väldigt effektivt alltså!
Av beröringen och massagen frisätts må bra hormonet oxytocin och detta sänker stressnivån och ger en känsla av lugn. Detta kände jag tydligt! Kroppen utsöndrar även endorfiner som har en smärtstillande effekt.

Amal som gjorde behandlingen på mig var väldigt lyhörd och kunnig inom detta område. Och vet ni? Runt mina knän där jag var på gränsen till lipödem, det har nu gått tillbaka och ömmar inte alls som det gjorde förut.
Jag gjorde en kur på tjugo gånger. Det är så klart individuellt hur många gånger man behöver men att detta är en metod som fungerar är helt klart. Jag tänker att jag vill fortsätta göra någon behandling då och då för att underhålla min cirkulation.

Allt som optimerar min hälsa och mitt mående är guld värt. Och kan jag inspirera och på så vis hjälpa andra i liknande sits är jag bara glad. Om du precis som jag misstänker ett trögt lymfsystem, läs boken Omstart av Karin Björkegren Jones. Den är bra och tydlig! Och boka lymfdränage hos Amal!

Jag kommer fortsätta att utforska min hälsa och mitt mående. Jag ger mig icke!

God Jul, och hopp om en vilsam helg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s